Categorieën

Stijlperiode / Art Deco / Houtnijverheid - Dudok's raadhuis Hilversum - Paneel -1930's

Houtnijverheid - Dudok's raadhuis Hilversum - Paneel -1930's

Ontwerper onbekend. Goed stukje houtnijverheid uit ca.1930

Artikelnummer

 

Gewicht   

1,000 KG

Verzendkosten

€ 8,50 

€ 29,00
- stuk

 

Aantal: 
Bestellen

| Meer

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Uitstekend stuk houtnijverheid met veel vakmanschap en gevoel voor diepte gemaakt. Kunstenaar is onbekend. Rond 1930 gemaakt 

Formaat lijst: 53 cm x 43 cm 

Het Raadhuis van Hilversum is het gemeentehuis van de gemeente Hilversum. Het is gebouwd naar een ontwerp van de toenmalige stadsarchitect en directeur van de dienst publieke werken van de gemeente, Willem Marinus Dudok in de periode 1928-1931 en wordt beschouwd als Dudoks belangrijkste werk. Het is een rijksmonument. Het gebouw geniet ook internationaal grote bekendheid en waardering en trekt al tientallen jaren bezoekers uit het buitenland. Volgens de vakliteratuur heeft Dudok zichzelf na deze schepping nooit meer overtroffen, al heeft hij wel enkele gebouwen ontworpen die - vrijwel altijd gebouwd op een kleinere schaal - bewonderd worden. 

Het gebouw is opgetrokken uit gele baksteen naar specificaties van Dudok en in een afwijkende maat. Het staat in een parkachtige villawijk uit de jaren 1880-1900 aan de rand van het centrum. Het is gebouwd op grond van het voormalige landgoed "Witten Hull" dat voor de bouw door de gemeente werd gekocht. 

Het interieur (voornamelijk vervaardigd uit tegels, marmer en hout) en de meubels en decoraties zijn ook ontworpen door Dudok. 

In de Tweede Wereldoorlog was dit het hoofdkwartier van de Wehrmacht in Nederland. Het stadhuis was toen (tijdelijk) verplaatst naar een ander bekend gebouw, namelijk Hotel Gooiland. De toren was in die tijd gehuld in camouflagemateriaal. 

Het carillon van de toren was van vóór 1940 tot in de jaren zestig elk uur live te horen op de radiozenders van de publieke omroep. 

Het Raadhuis van Hilversum heeft in de periode 1989-1995 een ingrijpende restauratie ondergaan en is weer in volle glorie hersteld. Bij de restauratie werden zowel externe als interne facetten hersteld. Zo is veel van het meubilair in publieke ruimten uitgevoerd in authentieke stijl (buismeubelen e.d.) en werden alle oorspronkelijke kleuren weer aangebracht. Deze restauratie kostte echter onverwacht veel, doordat deze jarenlang was uitgesteld. Vanwege de hoge kosten raakte de gemeente in een financiële crisis, die een wethouder trachtte op te lossen door het kostbaarste schilderij in Hilversums gemeentelijk bezit, een Mondriaan, te koop aan te bieden. Dit riep echter zoveel verzet op en trok zoveel aandacht, dat een andere oplossing werd gevonden. 

Bron Wikipedia

Leeftijd
1930's
Materiaal
Hout

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Uw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen u zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.

Nieuwsbrief