Categorieën

Kunstenaar | Designer / Hannie Mein

Hannie-Mein

Johanna Greta (Hannie) Mein is geboren op 10 juli 1933 te Utrecht. Na de M.U.L.O. begint Hannie een avondopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, afd. grafiek en illustratie. Hannie trouwt in 1963 met F. Noppen. Haar eerste atelier is in de Dwarsspinhuissteeg te Amsterdam. In 1968 verhuist Hannie vanuit Amsterdam naar Vinkega (frl). Hier wordt in een 175 jaar oude boerderij een atelier en een expositieruimte ingericht. In 1985 is deze ruimte uitgebreid met een galerie met wisselende exposities van diverse kunstenaars. Hannie heeft dan meerdere medewerkers in dienst. Vanaf het eind van de jaren ’80 wordt de productie lager en gaat zij zich meer bezig houden met unica werk. In 1988 is zij een van de oprichters van de SKN, Stichting Keramisten Noord Nederland. In 1995 wordt Hannie ziek, waardoor het werken haar moeilijker af gaat. Hannie Mein overlijdt op 14 februari 2003.

Hannie werkt met zwartbakkende klei en de objecten worden gestookt op een temperatuur van 1200 graden C. Het meeste werk is handgedraaid, soms versneden en in stukken aan elkaar gemonteerd. De natuur is een veel terugkerend thema. De decors zijn vaak ingegrift. Hannie heeft veel in opdracht gewerkt, zoals wandtableaus voor scholen en andere openbare gebouwen.

Tekst ten dele uit: Keramiekgids '97, Uitgave Nederlandse vakgroep Keramisten 1997. (Bron Capriolus Contemporary Ceramics).

https://veiling.catawiki.nl/kavels/13025341


Nieuwsbrief